easyJet въвежда фиксирано настаняване

От ноември 2012 г. авиокомпания еasyJet планира да въведе фиксирано настаняване на пътниците на борда на своите самолети.

Превозвачът вече изпробва експериментално този тип настаняване от април т. г. Над 800 хил. пътници в 6000 полета са се възползвали от услугата. Компанията е установила, че над 70% от тях са на мнение, че фиксираното настаняване е по-добро от сегашната система заради подобрените условия на борда, а над 60% от пасажерите споделят, че в резултат на тази услуга са по-склонни да използват еasyJet в бъдеще.
Проведено проучване показва, че настоящият процес на качване в самолета може да бъде източник на стрес, а в някои случаи разделя пътуващите заедно. Чрез фиксираното настаняване се подобрява пътническият комфорт, без това да се отразява на точността на полетите.
Кои са най-продаваните места в самолетите?
Интересни факти, констатирани от пробните полети:
➢ При по-късите пътувания място 6А е най-добре продаваното, докато при по-дългите е 1А.
➢ При по-късите пътувания място 16B е най-малко популярното, докато при по-дългите е 19B.
➢ Пътниците предпочитат седалки в лявата страна на самолета с места A, B и C за сметка на D, E и F.
Фиксираното настаняване ще продължи в пробни полети, а въвеждането в мрежата от дестинации се планира за следните дати: полети до/от Гетуик (Южен терминал), Лутън, Станстед, Саутенд, Бристол и Глазгоу – 13 ноември; „Гетуик“ (Северен терминал – полети до България), Милано Малпенса, Рим „Фиумичино“ и Париж „Шарл де Гол“ – 20 ноември; Белфаст, Единбург, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Базел, Женева, Лион, Ница, Тулуза, Париж „Орли“, Мадрид, Лисабон и Берлин „Шьонефелд“ – 27 ноември.

Каква е цената?
От компанията уточняват, че всички пътници получават безплатно своите места за полети с easyJet, но имат право на избор на точно определено място срещу заплащане. Те могат да гарантират своето място за сядане, когато правят резервацията или на по-късен етап. Има три начина за тарифиране в зависимост от предпочитаните места:
➢ 12 паунда за място с допълнително пространство за краката (първият ред и редовете в близост до изходите на самолета);
➢ 8 паунда за места в предната част на самолета (редове 2–5 на самолет A319 или 2–6 на самолет A320);
➢ 3 паунда за всяко останало място.
Авиокомпанията ще въведе услугата по време на зимния сезон, когато по-малко хора пътуват, за да се гарантира плавен преход в преминаването от една резервационна система в друга.
Притежателите на годишна карта за членство easyJet Plus и клиентите на бизнес тарифата Flexi Fare могат да изберат предпочитано място безплатно, както и ще продължат да се възползват от предимствата за приоритетно чекиране и качване в самолета.
Пътниците, които закупят места в предната част на самолета и места с допълнително пространство за краката, също получават достъп до приоритетно чекиране и качване в самолета.
Всички пътници, които имат направени резервации и искат да научат дали техният полет ще бъде с фиксирано настаняване, могат да проверят това на адрес http://easyjet.u5e.com/allocated-seating/en.html.

Източник: Logistika